Ευρωομόλογα

Ευρωομόλογα λοιπόν είναι η σωτηρία ημών!
Πριν ένα χρόνο κάπου, κάποιος φίλος μου ανέλυε την καταπληκτική λύση που θα μας επέτρεπε να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε ανέμελα (κάτι σαν την Βουγιουκλάκη το 60).
Θα βγάλει λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση ομόλογα, θα δανείζεται ως ένωση και θα παίρνει ο καθένας το μερτικό του. Έτσι θα μπορούν οι διάφοροι Moody's να κατεβάζουν την βαθμολογία μας αλλά εμείς θα δανειζόμαστε με άριστα.
H απάντηση μου ήταν ευγενική όπως συνήθως: Πού τις διάβασες αυτές τις μαλακίες?? Δεν έχεις λίγο μυαλό να καταλάβεις ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο??
Πέρασε ένας χρόνος για να αποδειχθεί ότι είχαμε και οι δύο δίκιο (& άδικο). Ο φίλος είχε δίκιο γιατί πράγματι βρέθηκαν κάποια αστέρια να προτείνουν την μαλακία, αλλά βέβαια δεν έγινε δεκτή γιατί δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει!
Απλά, αυτός που πνίγεται πιάνεται από τα μαλιά του (γιατί μυαλά δεν έχει να βγει στην στεριά).
Τι ζητάει τώρα ο πρωθυπουργός της Αμερικανικής Διασποράς? (ο Γιωργάκης ντε!)
  • Οι "αγορές" μας έχουν πάρει είδηση και μας έχουν κατατάξει κάπου ανάμεσα στους χαζούς και τους μπατακτσήδες.
  • Ο Γιωργάκης δεν έχει καμμία πρόθεση να κάνει παρεμβάσεις εκεί που πρέπει (δημόσιο, πολιτικούς, συνδικαλιστές, ΕΡΤ, ΟΣΕ κλπ).
  • Έχει φάει ήδη τον ένα χρόνο και του μένουν άλλα δύο πριν κάνει εκλογές. Το μόνο που ονειρεύεται είναι να ξαναβγεί η Ελλάδα στις αγορές, να ξαναρχίσει να δανείζεται χωρίς των έλεγχο των τροϊκανών.
  • Μετά τις εκλογές θα είναι ισόβιος βουλευτής, θα έχει "Ιδρυμα Γεωργίου Παπανδρέου (junior)" και θα μπορεί να πάει με τους ανθρώπους που τον καταλαβαίνουν (όχι με εμάς βέβαια).
  • Τα επιτόκια βέβαια ακολουθούν την ανιούσα (επειδή όπως είπαμε δεν παίρνουμε τα μέτρα που πρέπει αλλά απλά αυξάνουμε την φτώχια των φτωχών. Η βουλευτίνα και πρώην υπουργός κα. Γκερέκου εξακολουθεί να φοροδιαφεύγει…
  • Αν τώρα μπορούσε η ΕΕ να δανειστεί ενιαία, τότε το επιτόκιο θα ήταν πολύ χαμηλότερο, δεν θα είχαμε τον έλεγχο της τρόικας, θα είχαμε απεριόριστα λεφτά και θα ήμασταν ευτυχισμένοι μέχρι τις επόμενες εκλογές.
  • Μάλιστα έχουμε και συμμάχους στην ιδέα αυτή. Η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία. Γενικά όσοι το έχουν παρακάνει στα δανεικά και δεν έχουν λιγη τσίπα και ντροπή επάνω τους.
Κάποιοι άλλοι όμως δεν θέλουν. Γιατί άραγε??
  • Η Γερμανία & η Αυστρία (και άλλοι) θα δανείζονται με πολύ υψηλότερο επιτόκιο χωρίς λόγο και αιτία.
  • Αν εμείς βαρέσουμε διάλυση (που δεν φαίνεται ότι αργούμε πολύ), τότε η Γερμανία θα πρέπει να πληρώσει και το δικό μας χρέος γιατί θα το έχει υπογράψει.)
  • Προσοχή: Δεν θα το πληρώσει όπως τώρα που είναι ένας τρίτος που παρεμβαίνει μετά από δικό μας αίτημα και μας δανείζει με το μισό επιτόκιο από όσο μας δανείζουν οι αγορές! Τότε θα είναι υπόλογη για το δάνειο (όπως λένε και στις τράπεζες: τριτεγγυητής=πρωτοπληρωτής. Γνωρίζετε ποιά είναι η συμβουλή για όλους τους εγγυητές δανείων? ΠΟΤΕ μην μπαίνεις εγγυητής. Αν θέλεις να μπεις (γιατί π.χ. είναι το παιδί σου) τότε πάρε το δάνειο στο όνομα σου αφού ούτως ή άλλως εσύ θα το πληρώσεις.
  • Οι Γερμανοί δηλαδή βλέπουν με χαρά ότι κάποιες χώρες (με πρώτους εμάς) προτείνουν να πληρώνουν οι Γερμανοί φορολογούμενοι τα δάνεια τους.
Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει μετά τον Αμερικάνικο εμφύλιο. Οι πολιτείες των ΗΠΑ ήταν σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητες αλλά ορισμένες ήταν καταχρεωμένες. Ζήτησαν λοιπόν να πάρει η κεντρική κυβέρνηση δάνειο γιατί κανείς δεν τις δάνειζε (κάτι μου θυμίζει. Αλλά δεν ξέρω τί…)
Ξέρετε ποιό ήταν το αποτέλεσμα?
  • Η κεντρική κυβέρνηση πήρε το δάνειο.
  • Έδωσε μερικά ανταλλάγματα στις πολιτείες που δεν χρώσταγαν (π.χ. Virginia)
  • Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι απέκτησε δικαίωμα άμεσης φορολόγησης των Αμερικάνων και όχι μέσω των πολιτειών.
  • Πολλοί θεωρούν ότι το δάνειο αυτό έκανε τις ΗΠΑ ενιαίο κράτος από συνομοσπονδία κρατών.
Εν κατακλείδι: Ότι και αν λέμε οι Γερμανοί δεν είναι ηλίθιοι (είναι το μόνο που δεν τους κατηγόρησε ποτέ κανείς) να εγγυηθούν τα δικά μας δάνεια (η αλήθεια είναι ότι ούτε εγώ δεν θα το έκανα).
Αν το κάνουν τότε θα πρέπει να πάρουν βεβαιώσεις που ισοδυναμούν με το να συμμετέχουν στην διακυβέρνηση της χώρας.