Κλειστά επαγγέλματα

Μεγάλος κατατρεγμός ακούω στην πτωχή Ελλάς:
  • Κλέβουνε τους δύσμοιρους φορτηγατζήδες.
  • Μετά θα πάνε στους κακόμοιρους συμβολαιογράφους.
  • Τους πολύπαθους ταξιτζήδες.
  • Τους άτυχους ΚΤΕΛιτζήδες
  • Τους ταλαίπωρους φαρμακοποιούς.
  • Τους δυστυχείς δικηγόρους.
  • Τους απέλπιδες μηχανικούς.
  • Τους επαπειλούμενους υποθηκοφύλακες.
Το αστείο είναι ότι εμείς νομίζαμε ότι όλοι αυτοί ήταν προνομιούχοι. Αλλά βγαίνουν στα κανάλια και μας εξηγούν ότι όχι! Δεν είναι προνομοιούχοι. Συμπεραίνω λοιπόν ότι οι υπόλοιποι είμαστε.

Τα σκάτωσαν οι Τράπεζες

Θετικά
Αυτή την εικόνα μου έβγαλε ο Google
όταν έψαξα για τράπεζες: banks.
Δεν φταίω λοιπόν εγώ!!
τα αποτελέσματα των Ελληνικών Τραπεζών???
Είμαστε τελείως τρελοί. Τα έχουμε χάσει μου φαίνεται, αλλά δεν το ξέρουμε (ούτως ή άλλως αν το ξέραμε δεν θα τα είχαμε χάσει).
Για να δούμε τι παίχτηκε:
  • Η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών "αριθμεί σήμερα 28 τράπεζες-μέλη"
  • Από αυτές τις τράπεζες επελέγησαν 8 που ήταν οι μεγαλύτερες, καλύτερες, ισχυρότερες. Αν συμπεριλαμβάνονταν και οι υπόλοιπες θα γινόταν μεγάλο πανηγύρι.
  • Λέμε τώρα: έστω ότι στο μέλλον δεν έρθουν όλα ρόδινα (εντάξει, παρατραβηγμένο σενάριο, συμφωνώ), έστω λέμε ότι
    • το ΑΕΠ δεν είναι -4.1% αλλά -4.6% 
    • η ανεργία δεν είναι 11.7% αλλά 11.8%
    • ο πληθωρισμός παραμένει στο 1,4% 
    • υπάρχει αναδιαπραγμάτευση του χρέους και μείωση της αξίας των ομολόγων κατά 23.1%
  • Καταλαβαίνουμε ότι όλα αυτά είναι εξωπραγματικά (σχεδόν σίγουρα δηλαδή)
  • Τώρα από τις 8 καλύτερες και ομορφότερες ελληνικές τράπεζες φαίνεται ότι οι 6 δεν θα έχουν πρόβλημα (ΕΤΕ, Eurobank, Alpha, TT, Κύπρου, Marfin), η Πειραιώς δεν ξέρουμε (έπιασε ΑΚΡΙΒΩΣ την βάση- 6.0) και η Αγροτική φαίνεται ότι πάει εκεί που πάνε όλα τα κακοδιοικούμενα μαγαζιά (στην λήθη).

Δεν είμαστε σκουπίδια, ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ!

Ρίξαμε το γέλιο της αρκούδας τις μέρες που πέρασαν.
Κανείς δεν ήθελε να είναι δημόσιος υπάλληλος. Πρώτοι βέβαια οι δικαστικοί.
Ας θυμηθούμε λίγο ποιοι είναι οι δικαστικοί:
  • Είναι τα παιδιά από τη Νομική Σχολή που δεν είχαν τα προσόντα για δικηγόροι. Γενικά οι απόφοιτοι της Νομικής χωριζόταν σε τρείς κατηγορίες.
    1. Οι καλοί πήγαιναν για το χρήμα ΚΑΙ τη δόξα: δικηγόροι
    2. Οι μέτριοι πήγαιναν στο δημόσιο για τη σιγουριά: δικαστικοί
    3. Οι υπαδέλοιποι έκαναν άλλα. Υπάλληλοι στον ιδιωτικό τομέα, επιχειρηματίες κλπ. Κάτι σαν εμάς δηλαδή.
  • Αυτοί λοιπόν που πήγαν για δικαστές την είδαν αλλιώς. Κάτι σαν βολευτές, αλλά διορισμένοι και ισόβιοι. Το καλύτερο σχήμα δηλαδή. Και βέβαια γνωρίζοντας ότι οι βολευτές καθαρίζουν κάπου ένα κατοσταρικάκι τον μήνα (€100.000/μήνα) έκριναν ότι θέλουν και αυτοί το ίδιο. Πως όμως αφού είναι ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ και δικαιούνται μόνο ένα μισθουλάκο?
    1. Έμποροι Ναρκωτικών. Οι αστυνομικοί σας πιάνουν? Οι δικαστικοί απλώς τα πιάνουν. Τι και αν φωνάζουν όλοι η Έλληνες για τις αποφυλακίσεις των εμπόρων ναρκωτικών. Οι δικαστές είναι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ. Γιατί να παίρνουν οι βολευτές €100.000? Θέλουν και αυτοί!
    2. Παραδικαστικά κυκλώματα: Αποφάσεις στον πλειοδότη. Τι κι αν κάποιος δυσαρεστημένος δημοσιογράφος μας κράξει? Έχουμε και το μαχαίρι και το καρπούζι. Θα "τιμωρήσουμε" κανά δύο μέχρι να ξεχαστεί και θα το κουκουλώσουμε.
    3. Ερμηνείες Συντάγματος: Έδωσε το δημόσιο κάτι παραπάνω για να πάει ένας γιατρός σε κάποιο νησί που είχαν δεκαετία να δούνε γιατρό? Αμέσως ένας δικαστής κάνει "παράπονο" σε άλλο δικαστή ο οποίος τάχιστα (κάτι σαν το βατοπαίδι: τόσο τάχιστα) αποφαίνεται ότι οι δικαστές δικαιούνται (γιατί είναι άλλη ράτσα) παραπάνω από όλους. Όλοι οι δικαστές παίρνουν αύξηση και αναδρομικά (εκατομμύρια ζωντανά) για να παίρνουν παραπάνω από τον γιατρό του παραμεθόριου νοσοκομείου.
    4. Έχει το ταμείο δημοσίων υπαλλήλων χρήματα για να τους δίνει το εφάπαξ? Κάνει ένας δικαστικός "παράπονο" σε άλλον δικαστικό, ο οποίος τάχιστα αποφαίνεται ότι δικαιούται όλη η φάρα τους δεκαπλάσιο εφάπαξ από όσο έπαιρναν (άσχετα από τι δίνουν). Τα φάγανε τα λεφτά των δημοσίων υπαλλήλων. Τώρα έχουν μυριστεί ότι υπάρχει χρήμα στα ταμεία των ελευθέρων επαγγελματιών "επιστημόνων" και απαιτούν να μην πάει η φάρα τους στο ΙΚΑ αλλά να μπουν στο ταμείο των ελευθέρων επαγγελματιών (δικηγόρων, μηχανικών κ.λπ) να το ξεκοκαλίσουν. Εκεί λέει ανήκουν και όχι στο ΙΚΑ που είναι μόνο για παρακατιανούς (μαθηματικούς, φυσικούς, Πάντειο, Γεωπονική, Φιλοσοφική κλπ). Αν τα καταφέρουν θα κλέψουν όλα τα λεφτά των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοί δεν θα πάρουν τίποτε. Εξάλλου που θα πάνε να βρούνε το δίκιο τους? Στη δικαιοσύνη???
  • Έχετε ποτέ πάει μάρτυρας σε δίκη? Πήγα και ορκίστηκα (ακόμα και οι άθεοι ορκίζονται αν αγανακτήσουν αρκετά) να μην ξαναπατήσω στο άντρο της "Δικαιοσύνης". Έρχονται μάρτυρες από τα χωριά τους, άλλοι χάνουν το μεροκάματο (δεν είναι όλοι ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ όπως οι δικαστές!!), περιμένουν όλη τη μέρα πότε θα τελειώσει το διάλειμμα του δικαστή ο οποίος γνωρίζει ότι η δίκη θα αναβληθεί (γιατί τον περιμένει η γκόμενα και πρέπει να φύγει, γιατί ο δικηγόρος έχει άλλη δίκη που βέβαια είναι γνωστό από καιρό, γιατί...).
    Φτάνει τέλος πάντων η ώρα να αναβληθεί η δίκη και αντί να ζητήσουν συγνώμη από τους μάρτυρες (ο νόμος προβλέπει αποζημίωση, αλλά που θα βρεις το δίκιο σου? στη δικαιοσύνη??) τί κάνουν ???
    Οι άθλιοι παίρνουν απουσίες και βάζουν πρόστιμα σε όσους δεν έχασαν τη μέρα τους περιμένοντας και έφυγαν όταν σιγουρεύτηκαν ότι η δίκη δεν θα γίνει.
  • Είχατε ποτέ δική σας δίκη (για οποιοδήποτε λόγο). Μια δική μου υπόθεση έπιασε δεκαπέντε (15 χρόνια). Είχα ξεχάσει για ποιο λόγο είχα προσφύγει (εναντίον του Δημοσίου). Ναι ξέρω, άλλες υποθέσεις τελειώνουν σε 15 μέρες. Η δική μου ήταν από τις άλλες.
Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν, ένα από τα πιο διεφθαρμένα κομμάτια του ελληνικού δημοσίου λίγο πριν τους εφοριακούς, τους μηχανικούς της πολεοδομίας κλπ, ήρθαν να μας πουν ότι:
  • Είναι ανώτερη ράτσα και δεν καταδέχονται να τους λένε ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ
  • Δεν θέλουν να πάνε στο ΙΚΑ με την μπασκλασαρία αλλά στο ταμείο των ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ (ελεύθερων επαγγελματιών). Εδώ, βέβαια, έχουν και ένα δίκιο. Κατά κάποια έννοια είναι ελεύθεροι επαγγελματίες.
  • Είναι αντισυνταγματικός ο νόμος που δεν κάνει αυτό που θέλουν. Το Σύνταγμα επιτάσσει να παίρνουν περισσότερα λεφτά από όλους.

Δημόσιο χρέος και διεφθαρμένοι πολιτικοί

Δημόσιο χρέος: Τί είναι τέλος πάντων και γιατί όλες οι χώρες έχουν δημόσιο χρέος? Γιατί δεν γίνεται μια χώρα να μην χρωστάει?
Πάμε πρώτα για λίγους ορισμούς:
Δημόσιο χρέος
Όλα τα λεφτά που χρωστάει το κράτος, οι δήμοι, οι νομαρχίες, τα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία και γενικά όλες οι υποχρεώσεις που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα κληθεί να πληρώσει ο φορολογούμενος.
Έλλειμμα
Η αύξηση του χρέους.
Όταν μας λέει η κυβέρνηση ότι το έλλειμμα μειώθηκε εννοεί ότι το χρέος αυξάνεται αλλά πέρυσι αυτό γινόταν πιο γρήγορα. Μου θυμίζει την δικαιολογία που έλεγα στη μάνα μου στο δημοτικό, ότι ο βαθμός μου ήταν κακός μεν αλλά του ξαδέλφου μου ήταν χειρότερος. Την ίδια ακριβώς ποιότητα έχει και το επιχείρημα περί μείωσης του ελλείμματος.
Εξωτερικό χρέος
Το τμήμα του χρέους που οφείλεται σε δανειστές στο εξωτερικό. Είναι χρέος, που όταν πληρωθεί, ο αντίστοιχος πλούτος θα φύγει από τη χώρα και θα πάει στην αντίστοιχη χώρα του εξωτερικού. Στους πολίτες φαίνεται καλός ο πολιτικός που χρεώνει τη χώρα με εξωτερικό χρέος, γιατί φέρνει πλούτο στη χώρα, αλλά φαίνεται κακός αυτός που ξεχρεώνει, γιατί διώχνει τον πλούτο από την χώρα.
Εσωτερικό χρέος
Το κράτος δανείζεται από τους πολίτες του. Ο δανεισμός είναι γενικά εύκολος και η αποπληρωμή το ίδιο. Το χρήμα απλά μετακινείται μέσα στην ίδια κοινωνία διευκολύνοντας απλά το κράτος να κάνει την δουλειά του.


Σε ποιές περιπτώσεις είναι λογικό να δανείζεται ένα κράτος?
Υπάρχει γενικός κανόνας που αφορά σε φυσικά πρόσωπα, οικογένειες, εταιρείες, δήμους, κράτη κλπ
“δανεισμός είναι θεμιτός μόνο αν ο σκοπός του είναι επενδύσεις”
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν και κανά δυο άλλοι λόγοι όπως η χρηματοροή (cashflow) για τις επιχειρήσεις που δεν θέλουν βέβαια να έχουν δεσμευμένα κεφάλαια για έκτακτες ανάγκες και παίρνουν τα λεγόμενα “δάνεια κίνησης”.
Τί συμπεριλαμβάνεται στον όρο “επενδύσεις” και τί όχι?
Επένδυση είναι η οικονομική κίνηση που παίρνει χρήματα για να γίνει και αποδίδει χρήματα (ή εξοικονομεί) στο μέλλον.
Οποιαδήποτε οικονομική κίνηση δεν γίνεται με στόχο και σκοπό να αποφέρει χρήματα, αλλά για “να καλύψει ανάγκες”, δεν είναι επένδυση και είναι πηγή κακών.
Η κάλυψη των λεγόμενων "αναγκών" γίνεται μόνο από περισσεύματα και όχι από ελλείμματα.
Τότε γιατί όλα τα κράτη έχουν χρέη? Ακόμα και τα λεγόμενα "σοβαρά".
Δυστυχώς ο κύριος λόγος αφορά σε αδυναμίες του "δημοκρατικού συστήματος".
Με λίγα λόγια:
Αν κάποιος σοβαρός πρωθυπουργός έβαζε στόχο τη μείωση του χρέους (και όχι του ελλείμματος, που είπαμε ότι είναι απάτη), τότε θα ταλαιπωρούσε ένα λαό για μια θητεία. Προφανώς δεν υπάρχει περίπτωση ένας τέτοιος άνθρωπος να ξαναεκλεγεί. Θα τον πολεμούσε η Αριστερά, η Δεξιά, το Κέντρο, ο Λαζόπουλος ακόμα και η Τζούλια (είπαμε θα πολιτευτεί - γιατί αυτοί που πολιτεύονται είναι καλύτεροι?) Στη συνέχεια θα ερχόταν ένας διεφθαρμένος πολιτικός (Ανδρέας Παπανδρέου?, Caraman Alis?), θα εύρισκε μικρό χρέος και θα άρχιζε τον χωρίς όρια δανεισμό, ώστε να γεμίσει τις τσέπες του (Κοσκωτάς, Δομημένα, Βατοπαίδι), δίνοντας (ίσως) ταυτόχρονα κάποια ψίχουλα στους ψηφοφόρους του. (Ακόμα ακούω με απελπισία να μου λένε διάφοροι, ότι ο Ανδρέας "μοίρασε" λεφτά στους φτωχούς!).
Συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει προσπάθεια (καν) μηδενισμού του χρέους αφού απλά διευκολύνουν τους διεφθαρμένους.
Τότε, τί πρέπει να κάνει ένας σωστός κυβερνήτης?
-Να κρατήσει το χρέος περίπου στο 80% του ΑΕΠ (μικρό ώστε να μη δημιουργεί προβλήματα,  μεγάλο ώστε να μην επιτρέπει πολλά πολλά στους διεφθαρμένους).
-Να κάνει επενδύσεις (δρόμους, τραίνα, αεροδρόμια κλπ).
-Να διευκολύνει τις επενδύσεις των επιχειρήσεων.
-Να μη μοιράζει χρήματα!