Φυσική Επιλογή

Χρόνια τώρα με προβλημάτιζε το θέμα της Ελληνικής Γλώσσας.
Πως είναι δυνατόν οι αρχαίοι έλληνες να έχουν μια τόσο πολύπλοκη καλοδουλεμένη γλώσσα και οι νεοέλληνες με ζόρι να ψελίζουν μια απλοποιημένη συγγενική διάλεκτο?
Για παράδειγμα εμείς θεωρούμε ότι η δοτική είναι περιττή. Επίσης αρχίσαμε να περιορίζουμε και την γενική του πληθυντικού. (πχ. αρχαία: οι θύρες, των θυρών, νέα: οι πόρτες, των πορτών?)
Τα απαρέμφατα είναι περιττά πλέον, η μέση φωνή δεν χρειάζεται και για πολλές έννοιες χρησιμοποιούμε πλέον νοήματα (π.χ. μούτζες) ή τον εμπλουτισμένο όρο γενικής χρήσεως: "μαλάκα".
Πολλά τέτοια παραδείγματα απλοποίησης της γλώσσας έχω συναντήσει, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μου. Αν δεν είχατε ποτέ τέτοιο προβληματισμό μην συνεχίσετε την ανάγνωση. Προφανώς πραγματεύομαι ένα πρόβλημα που δεν έχετε.
Οι αρχαίοι δεν είχαν βιβλία, σχολεία όπως τα ξέρουμε εμείς, καθολική εκπαίδευση 12 ετών και όμως μίλαγαν μια γλώσσα που εμείς δεν μπορούμε να την μάθουμε ούτε ως ξένη γλώσσα. Κάπου 150 χρόνια οι νεοέλληνες βασανίστηκαν με την "καθαρεύουσα" μέχρι που απελπίστηκαν οι ιθύνοντες ότι κάποτε θα τα καταφέρναμε. Όχι ότι αυτοί τα κατάφερναν, αν κρίνουμε από τις ελληνικούρες που μας χάρισαν οι διάφοροι της εποχής με αποκορύφωμα τους εκάστοτε δικτάτορες.
Διάφορες θεωρίες άκουσα:
Μόνο οι προύχοντες λέει μίλαγαν την γλώσσα, οι παρακατιανοί μίλαγαν κάτι σαν αυτό που μιλάμε εμείς
Δυστυχώς, σήμερα οι προύχοντες μιλάνε τα ίδια με μας, δεν ακούω κάποια πλούσια γλώσσα ούτε από τους πολιτικούς, ούτε από τους ακαδημαϊκούς, ούτε δε στα θέατρα και στον κινηματογράφο.
Οι παρακατιανοί όμως, πως καταλάβαιναν τα θεάματα της εποχής (τραγωδίες, κωμωδίες κλπ)??
Η ελληνική γλώσσα εκφυλίστηκε στα χρόνια της τουρκοκρατίας
Αντε να το δεχτώ αυτό. Πέρασαν 190 χρόνια από τότε. Κάπου 8 γενιές. Ακόμα η τουρκοκρατία?
Αλλά το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό! Η γλώσσα των Ρωμαίων δεν έχει αντίστοιχο σήμερα, τα Εγγλέζικα έχουν απλοποιηθεί από την εποχή του Σεξ + πυρ (καπως έτσι δεν γράφεται στα σημερινά απλοποιημένα ελληνικά?)
Δεν φτάνουν όλα τα παραπάνω μεγάλα προβλήματα που δεν με άφηναν να κοιμηθώ (εδώ ελέγχομαι ως υπερβολικός), αλλά είχα και το ακόλουθο (πρόβλημα πάντα):
Πώς και από πότε εξελίχθηκε αυτή η σύνθετη, πλούσια, όμορφη αρχαία ελληνική γλώσσα?
Και το χειρότερο:
Πως στο διάλο εξελίχθηκαν όλες αυτές οι σύνθετες, πλούσιες, όμορφες διάλεκτοι της αρχαίας ελληνικής γλώσσας (αττική, αιολική, ιωνική κλπ)
Θέλω να πω ότι για να διαφοροποιηθεί η (προφανώς κοινή) γλώσσα σε τόσες διαλέκτους, αυτοί οι πληθυσμοί δεν είχαν τόσες συναλλαγές ώστε να μιλούν κοινή διάλεκτο. Συνεπώς δεν μιλάμε για έναν ενιαίο γλωσσικά πληθυσμό αλλά για αρκετές ομάδες με αρκετή επικοινωνία ώστε να μην χωριστούν τελείως αλλά όχι τόση ώστε να έχουν κοινή διάλεκτο.
Πως λοιπόν αυτές οι ομάδες ανθρώπων στην Ελλάδα, στην Ρώμη, στην Αγγλία και εγώ δεν ξέρω που αλλού χρειαζόντουσαν να φτιάξουν σύνθετες γλώσσες που τώρα για κάποιο λόγο δεν φτιάχνουν?
Την πρώτη απάντηση την πήρα πριν μερικά χρόνια. Έμαθα ότι ο άνθρωπος έχει το χάρισμα του λόγου. Αν το γνωρίζατε πριν από μένα μπράβο σας. Αυτό που δεν γνώριζα, ήταν ότι αν αφήσεις μερικά παιδιά να μεγαλώσουν μόνα τους (ολομόναχα) χωρίς να τα διδάξεις ποτέ κάποια γλώσσα, τότε αυτά κατασκευάζουν μια γλώσσα για να επικοινωνούν. Η γλώσσα δε αυτή δεν είναι κάποια απλοϊκή γλώσσα αλλά έχει γραμματική και όλα τα συμπαρομαρτούντα.
Βέβαια δεν έκαναν πειράματα (είναι δύσκολο να πείσεις τους γονείς να χαρίσουν τα παιδιά τους στην επιστήμη για καμιά δεκαετία- μετά βέβαια η επιστήμη δεν τα χρειάζεται). Υπήρξαν όμως κάποιες περιπτώσεις στην ιστορία, καθώς και περιπτώσεις κουφών παιδιών που ανέπτυξαν νοηματική γλώσσα με γραμματική και τα όλα της. Επίσης πολλές άλλες περιπτώσεις κατασκευής γλώσσας υπάρχουν (pidgin, creole κλπ)
Φαίνεται λοιπόν ότι για να φτιαχτεί μια γλώσσα το μόνο που χρειάζεται είναι ένας λαός (ακόμη και "λαός" αρκεί) με δυνατότητες (τα λεγόμενα & προσόντα).
Ερχόμαστε τώρα στο προκείμενο (it will turn ugly)
Διαπιστώνω ότι οι γνωστοί μου που σέβομαι (και καμμιά φορά θαυμάζω) γιατί είναι ικανοί, μορφωμένοι, προβληματισμένοι κλπ έχουν μικρή συμμετοχή στην διαμόρφωση της νέας γενιάς (ένα ή δύο το πολύ παιδιά) ενώ άλλοι ανίκανοι, αμόρφωτοι και βέβαιοι για τις απόψεις τους αφήνουν τρία και τέσσερα και περισσότερα παιδιά.
Και λέω: Είτε ο Δαρβίνος και οι Κιρκ & Γουότσον λέγανε μαλακίες και όλα αυτά για DNA και κληρονομικότητα πρέπει να πάνε στον κάλαθο των αχρήστων ή αυτό δεν πάει σε καλό. Δεν είναι δυνατόν γενιά μετά από γενιά να πετάμε στα σκουπίδια (και στα νεκροταφεία) τα γονίδια των ικανών & μορφωμένων και να περιμένουμε από τα άλλα γονίδια να μεγαλουργήσουν!
Διαβάζω λοιπόν ότι η ιστορία αυτή δεν είναι πρόσφατη. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος φαίνεται ότι μικραίνει τα 20.000 τελευταία χρόνια. Από 1.500 κυβικά εκατοστά ο μέσος ανδρικός εγκέφαλος έχει φτάσει αισίως τα 1.350 κ.ε. Αντίστοιχα και ο γυναικείος (δεν υπάρχουν στοιχεία για τους ομοφυλόφιλους).
Ορισμένοι το βρίσκουν πολύ όμορφο αυτό: Γινόμαστε λέει εξυπνότεροι όσο μικραίνει ο εγκέφαλος μας (υποθέτω όταν ολοκληρώσουμε την προσπάθεια θα είμαστε πανέξυπνοι σαν τις κότες).
Είναι αλήθεια ότι οι κανόνες έχουν τις εξαιρέσεις τους. Ορισμένοι λαοί υφίστανται ισχυρές εξελικτικές πιέσεις ώστε να πολλαπλασιαστούν οι ικανοί. Τέτοιοι είναι κατά κανόνα οι ναυτικοί λαοί (η θάλασσα δεν συγχωρεί εύκολα την ανικανότητα) όπως οι Έλληνες στην αρχαιότητα, τέτοιοι ήταν πρόσφατα (σχετικά - μιλάμε για 2.000 χρόνια) οι Εβραίοι και μας έδωσαν τον Αϊνστάιν και πολλούς άλλους.
Δυστυχώς τέτοιοι δεν είναι σήμερα οι Νεοέλληνες.

4 σχόλια:

  1. Άντε, σε λίγο από το κόψε - κόψε, ούτε καν τη μούντζα δεν θα χρησιμοποιούμε! Θα... αφαιρέσουμε ένα ένα τα δάχτυλα...
    Ήδη στο διαδίκτυο άρχισαν οι λέξεις να χάνουν φωνήεντα και συλλαβές (δλδ, γμτ, τεσπα κ.α.)...
    Και μετά θα επικοινωνούμε με τη σιωπή! Των αμνών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η φτώχια του προφορικού λόγου έχει άμεση συνέπεια στην φτώχια του γραπτού.
    Η σειρά της αιτιότητας είναι:
    ιδέες ⇒
    προφορικός λόγος ⇒
    γραπτός λόγος.
    Αυτό βέβαια δεν έχει να κάνει με τις ιδιομορφίες στην άτυπη χρήση της γλώσσας των εκάστοτε εφήβων.
    Όσο για του αμνούς δεν τους ακούω σιωπηλούς. Μια χαρά βελάζουν στα μέρη μου…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βάλαμε τελείες, περισπωμένες και περίπλοκους κανόνες, η φωτογραφία στην ανάρτηση σου καθώς και όλα τα αρχαία κείμενα, ακόμα και τα πρωτότυπα της Καινής Διαθήκης ήταν χωρίς τελείες, περισπωμένες κ.τ.λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ASSOS
    Με έχασες.
    Τα πρωτότυπα της Κενής Διαθήκης?
    Αυτά είναι τα αρχαία κείμενα? Είχα την εντύπωση ότι γράφτηκαν κατά την Ρωμαϊκή εποχή, όταν η Ελληνική είχε πάρει πλέον την κατιούσα.
    Ούτως ή άλλως πρόκειται για απλοϊκά κείμενα που ευτυχώς μικρή σχέση έχουν με τον Ελληνικό πλούτο. Γραμμένα από ψαράδες και γεωργούς για ψαράδες και γεωργούς.
    Αν ενθυμούμαι ορθά οι τόνοι μπήκαν κατά τους Ελληνιστικούς χρόνους για να διευκολύνουν τους ξένους που μάθαιναν την Ελληνική ως δεύτερη γλώσσα.
    Είναι προφανές ότι δεν αντιλαμβάνομαι την θέση που υποστηρίζεις για να δώσω μια ικανοποιητική απάντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή