Ασφαλιστικό

Αγανακτώ.
Ακούω όλους αυτούς του σαχλαμάρες να μιλάνε για το ασφαλιστικό και αγανακτώ!
Ολη η ιστορία είναι βέβαια το χρήμα.
Το ασφαλιστικό (συνταξιοδοτικό) είναι σχετικά εύκολο να λυθεί. Δεν λύνεται γιατί κανείς δεν ασχολείται με αυτό.
Όλοι (όσοι έχουν την κουτάλα) ασχολούνται πως να φάνε τα λεφτά των πολλών.
Είναι πράγματι τόσο εύκολο να λυθεί το ασφαλιστικό?
Ναι, βέβαια!! Ακολουθήστε λίγο την σκέψη μου:
Η σύνταξη δεν πρέπει υπολογίζεται με βάση τον μισθό του τελευταίου έτους (σε παρακαλεί να εξαπατήσεις το σύστημα), δεν πρέπει να υπολογίζεται με βάση τον μισθό της τελευταίας πενταετίας (το μάθαν το κόλπο πολλοί, και το κάναμε ποιο δύσκολο ώστε να τρώνε μόνο τα δικά μας παιδιά).
Η σύνταξη πρέπει να υπολογίζεται με βάση το ΣΥΝΟΛΟ των ασφαλίστρων που κατέβαλε ο κάθε εργαζόμενος.
Με τον τρόπο αυτό δεν μένει περίσσευμα για τα λαμόγια. Οι εισφορές λειτουργούν σαν καταθέσεις και ο κάθε ασφαλισμένος γνωρίζει ανα πάσα στιγμή πόση συρμαγιά έχει μαζέψει και σε πόση σύνταξη αυτό αναλογεί.
Τα ασφάλιστρα βέβαια τοκίζονται. Δεν αθροίζονται απλώς τα ασφάλιστρα που κατέβαλε κάποιος πριν 40 χρόνια με τα ασφάλιστρα που κατέβαλε σήμερα. Τα χρήματα στο ταμείο τοκίζονται και αποδίδουν.
Ο ασφαλισμένος μπορεί ανά πάσα στιγμή να πάρει το κεφάλαιο του από ένα ταμείο και να το πάει σε άλλο. Με ελεύθερη επιλογή. (Θα πρέπει βέβαια να καταβάλει ένα μικρό ποσό για έξοδα μεταφοράς ~€50-€100). Ετσι αν σε ένα ταμείο τα λεφτά δεν αποδίδουν, να μπορεί να τα πάει σε άλλο που έχει καλύτερη οργάνωση και είναι καλύτερα στελεχωμένο.
Η διοίκηση των ταμείων εκλέγεται με ψηφοφορία των ασφαλισμένων (μετόχων). Οχι από τρίτους.
Το κράτος βάζει από την φορολογία (ανακατανομή εισοδήματος) ένα € για κάθε € που καταβάλει ο εργαζόμενος. Είναι ο μόνος (και απλούστατος) τρόπος να πάψει η βλακεία που λέγεται εισφοροδιαφυγή. Μετά θα παρακαλάμε να υπάρχουν βλάκες που δεν πληρώνουν ασφάλιστρα ώστε να χάνουν την δική μας συμμετοχή. Μη ξεχνάτε ότι το κράτος είμαστε εμείς. Οταν λέμε ότι θα πληρώσει το κράτος, δεν εννούμε ότι θα πληρώσουν οι πολιτικοί. Εννοούμε ότι θα πληρώσουμε εμείς.
Να πάψει το έγκλημα που λέγεται κατ'ευφημισμό "αλληλεγγύη των γενεών". Στην πραγματικότητα είναι μια φοβερή ιστορία που παίρνουμε συντάξεις χρεώνοντας τα παιδιά μας. Ποιος άνθρωπος στα λογικά του θέλει να χρεώνει τα παιδιά του? Άμα είναι να τα πουλήσουμε σκλαβάκια να τα βγάλουμε μαζεμένα τα λεφτά. Δεν είναι κάτι διαφορετικό!!
Την επόμενη φορά που κάποιος σας μιλήση για "αλληλεγγύη των γενεών" να τον φτύσετε κατάμουτρα. Σας κοροϊδεύει.
Ο καθένας μπορεί να βγεί στην σύνταξη σε όποια ηλικία θέλει. Τι 40, τι 50, τι 60. Η σύνταξη εξαρτάται από το ποσό που έχει μαζεψει και από την ηλικία συνταξιοδότησης (όσο νεώτερος τόσο μικρότερη σύνταξη). Ενας αναλογιστής μπορεί εύκολα να υπολογίσει την σωστή αναλογία.
Οι συντάξεις αναπροσαρμόζονται σύμφωνα με τον πληθωρισμό. Πρέπει να έχουν σταθερή αξία, και αυτός είναι ο μόνος τρόπος.
Ο συνταξιούχος δεν μπορεί να δουλέψει. Μπορεί όμως να επανέλθει στην εργασία συνεχίζοντας να καταβάλλει εισφορές και αυξάνοντας το κεφάλαιο του.
Υπάρχει ένα ελάχιστο και ένα μέγιστο ποσό ασφαλίστρων που πρέπει να καταβάλλει κάποιος μηνιαία για να εργάζεται.
Δεν έχουν πλέον νόημα οι πρόωρες συντάξεις. Αν κάποιος έχει κάποιο ατύχημα και δεν μπορεί να εργαστεί, το σύστημα να προβλέψει ασφάλιση ατυχήματος από ιδιωτικές ασφαλιστικές ώστε να καλυφθούν αυτές οι περιπτώσεις και να πάψει η ιστορία που υπάρχουν περιοχές της χώρας μας με 70% ανάπηρους συνταξιούχους.
Δεν έχουν πλέον νόημα τα βαρέα/ανθυγιεινά. Απλώς, αυτές οι δουλειές πληρώνονται καλύτερα και οι εργαζόμενοι (αν θέλουν) πληρώνουν μεγαλύτερες εισφορές ώστε να βγούν ταχύτερα στην σύνταξη.

Αφού είναι όλα τόσο απλά γιατί δεν το σκέφτηκε κανείς μέχρι τώρα?
Τόπαμε στην αρχή:
Ολοι το έχουν σκεφτεί. Ετσι όμως δεν μένει περίσσευμα για την κουτάλα, τα ρουσφέτια, τους πολιτικούς, τους συνδικαλιστές, τα λαμόγια.
Τα λεφτά είναι ιδιοκτησία των ασφαλισμένων, ξέρουν ανα πάσα στιγμή πόσα έχουν μαζέψει και αν βάλει κανείς χέρι θα περάσει πολύ άσχημα.
Δεν είναι πλεον το διάχυτο σκάνδαλο των ομολόγων (ή των όποιων ομολόγων). Τώρα θα είναι τα συγκεκριμένα €63.475 που μάζευε 20 χρόνια ο συγκεκριμένος εργάτης. Δεν είναι εύκολο να του στείλεις ένα χαρτί και να του πεις "συγγνώμη".
Δεν είναι εύκολο να μοιράζουν συντάξεις σε διαφόρους (συνδικαλιστές, πολιτικούς, δημαρχαίους και εγώ δεν ξέρω τι άλλο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου