Η χρεωκοπία

Με εντυπωσιάζει η δυσκολία να δούμε την πραγματικότητα μπροστά στα μάτια μας. Πολλές φορές το αύριο είναι διαφορετικό από το χθες και αυτό μας ζορίζει.
Άλλοι τώρα ζορίζονται όταν το αύριο είναι ίδιο με το χθες (όπως εγώ).
Ο καθένας λοιπόν βλέπει αυτά που τον ηρεμούν. Να δούμε λοιπόν τι βλέπω και με παραξενεύει που δεν τα βλέπουν όλοι:

  1. Ο Καραμάν Αλής παρέδωσε μια χώρα διαλυμένη, στα όρια της χρεωκοπίας που δεν υπάρχει σύστημα υγείας, παιδείας, βιομηχανία, βιοτεχνία κλπ. Μια χώρα που όλοι τα παίρνουν (δικαστές, εφοριακοί, μηχανικοί πολεοδομίας, βουλευτές, δήμαρχοι - κάποιον θα ξέχασα, δεν μπορεί). Ο άνθρωπος στην εξαετία του, έκανε τους μαφιόζους του Σικάγου να ντρέπονται.
  2. Τον Γκούφη τώρα, που ανέλαβε ως πρωθυπουργός κανείς λογικός άνθρωπος δεν θα τον έβαζε να διοικήσει το μαγαζί της γωνίας όχι ολόκληρη χώρα! Του ανθρώπου του αρέζουν (αβάσταχτα) τα ταξίδια, τα σπορ και η καλή μουσική (αυτό το τελευταίο είναι δικό μου).
    Δεν του αρέζει η αναλυτική σκέψη και ο χειρισμός της γλώσσας.
    Μόνο από αυτό, θα βάζατε ένα τέτοιο άνθρωπο για πρωθυπουργό ή μια στρίτζω σαν την Μέρκελ?
  3. Ξεκινάει ο Γκούφη και το πρώτο πράγμα που του έρχεται να κάνει σε μια χώρα που τα χρέη τρέχουν από τα μπατζάκια της είναι να μοιράσει λεφτά (επίδομα αλληλεγγύης) σε φοροφυγάδες (τι εφοπλιστές και μαγαζάτορες είδαν ξαφνικά επιταγή και τρελάθηκαν!).
  4. Το βλέπουν οι δανειστές μας και τρελαίνονται! "Τι κάνει ο μαλάκας με τα λεφτά μας??"??
    Αυτός θα το χρεωκοπήσει το μαγαζί. Τρέχουν να ασφαλίσουν τα δάνεια που μας έχουν δώσει. Το ασφάλιστρο είναι το λεγόμενο spread (περίπου- εντάξει?).
  5. Θυμώνει ο Γκούφη και αρχίζει να βρίζει αυτούς που την άλλη μέρα θα τους παρακαλέσει να τον ξαναδανείσουν θαρρείς και είναι υποχρέωση τους. Ανεβαίνουν τα ασφάλιστρα (spread). Αρχίζει να μιλάει για πιστόλια γεμάτα πάνω στο τραπέζι, στο οποίο θα καλέσει όποιον έχει ευχαρίστηση να μας δανείσει. Στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε?
    Συμπέρασμα του Γκούφη: Ο Γιαλός.
  6. Μη ξεχνάμε βέβαια ότι του παιδιού του αρέζουν τα ταξίδια. Αντί να κάτσει να δουλέψει λοιπόν ξεκινάει τα ταξίδια (και που δεν πήγε) για να πείσει τους διάφορους να τιμωρήσουν αυτούς που μας δανείζουν. Το αστείο βέβαια είναι ότι οι διάφοροι είναι ακριβώς αυτοί που μας δανείζουν (Γερμανοί, Γάλλοι, Αμερικάνοι κλπ). Τον ακούνε οι άνθρωποι και δεν πιστεύουν τα αυτιά τους.
    Ανεβαίνουν τα ασφάλιστρα.
  7. Εν τω μεταξύ πίσω στο Ελλαδιστάν ο κάθε βολευτής μας κοστίζει ~€100.000 /μήνα (μην ακούτε αυτά που λένε, ακούτε εμένα: τόσα είναι). Κανείς δεν μιλάει για μείωση του αριθμού και για τον προϋπολογισμό της Βουλής. Μιλάνε μόνο για μείωση κάποιων επιδομάτων που ούτως ή άλλως δεν θα έπαιρναν.
    Το Ελλαδιστάν έχει ένα απεριόριστο αριθμό κρατικών τηλεοπτικών καναλιών και ραδιοφωνικών σταθμών. Ακόμη και Δήμοι έχουν από αυτά. Κανείς δεν μιλάει να τα κλείσουν.
    Οι Δικαστές παίρνουν άπειρα λεφτά (κανείς δεν ξέρει πόσα) και κανείς δεν τους τα μειώνει. Σαν να μην τους φτάνουνε αυτά που βγάζουν από τους διάφορους Γιοσάκηδες.
    Οι διάφορες "ανεξάρτητες" αρχές καταναλώνουν άπειρα ποσά για δουλειές που θα έπρεπε να κάνει το δημόσιο.
  8. Οι ευρωπαίοι μας δίνουν τελικά το γεμάτο όπλο, που θέλαμε να έχουμε στο τραπέζι, και κοιτάνε περίεργοι τι θα το κάνουμε! Ο Γκούφη είναι κατενθουσιασμένος. Το ίδιο και όλη η παρέα του. Βγαίνουν στα κανάλια και το διαλαλούν. Ο Γκούφη πάει και ένα ταξίδι να ξεσκάσει.
  9. Τα ασφάλιστρα μεγαλώνουν και κανείς δεν φαίνεται να καταλαβαίνει γιατί. Να το εξηγήσω:
    Οι άνθρωποι που μας δανείζουν περιμένουν να μας δούνε να ασχολιόμαστε εμείς με τα δικά μας προβλήματα. Όταν μας βλέπουν να ρίχνουμε τις ευθύνες στους άλλους (Γερμανούς, κερδοσκόπους, την κυρά Μαρίκα απέναντι) τότε καταλαβαίνουν ότι δεν έχουμε καμία ελπίδα.
  10. Το κερασάκι στην τούρτα βέβαια είναι ότι στο καλύτερο σενάριο που έχει βάλει ως στόχο ο Γκούφη, το χρέος μας δεν θα μειωθεί, δεν θα παραμείνει το ίδιο.
    Όχι!
    Το χρέος μας θα μεγαλώσει μόλις 8% του ετήσιου εθνικού προϊόντος. Δηλαδή αν όλα πάνε καλύτερα από ότι ελπίζουμε θα χρωστάμε 8% παραπάνω από ότι χρωστάγαμε την ίδια μέρα πέρυσι.
Πέστε μου τώρα ειλικρινά. Αν είχατε δανείσει στην οικογένεια του 1ου και μετά σας κατηγορούσαν στην γειτονιά ότι εσείς φταίτε και θέλανε να συνεχίζουν να δανείζονται ώστε να μεγαλώνουν το χρέος τους θα τους δανείζατε?

Ούτε οι "αγορές" θα μας δανείζουν σε λίγο. Αυτή τη στιγμή είμαστε η πέμπτη (5η) χειρότερη χώρα. Είμαστε χειρότεροι από το Ιράκ, αλλά καλύτεροι από το Πακιστάν.
Μήπως το ευρώ δεν είναι για μας?? Μήπως είναι καιρός να μας ξινίσει??

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου