Φόρος Βλακείας

Στη χώρα μας (καθώς και σε όλες τις προχωρημένες χώρες) έχει θεσμοθετηθεί ένας αστείος φόρος.
Αστείος στην λογική αλλά όχι στο ύψος του φόρου.
Είναι ένας φόρος που τον πληρώνουν οι βλάκες.
Επειδή όμως δεν είναι εύκολο να βγει ο Υπουργός Οικονομικών και να το πει έτσι ξεδιάντροπα, το έχουνε κάνει προαιρετικό.
Τον πληρώνει όποιος θέλει. Αρκεί ο καθένας μας να κρίνει ότι είναι αρκετά βλάκας για να πληρώσει αυτόν τον φόρο.
Οταν το αποφασίσει πηγαίνει μόνος του σε ειδικά καταστήματα και παραδίδει μόνος του τα λεφτά του.
Υπάρχουν πολλά τέτοια καταστήματα. Σε διάφορες μορφές και διακοσμίσεις.
Ας δούμε μερικά:

Υπάρχει μια εταιρεία που μας προτείνει να της δώσουμε €100 και σε αντάλλαγμα θα μας δώσει €40. Μήπως είστε πελάτης αυτής της εταιρείας? Οχι?
Τότε δεν πήρατε ποτέ λαχείο, δεν συμπληρώσατε δελτίο προπο!

Υπάρχει μια εταιρεία που δουλεύει με ένα περίεργο τρόπο. Στην έδρα της λειτουργεί ένα παιχνίδι που για να το παίξεις χρειάζεται ειδικές γνώσεις μαθηματικών, στατιστικής κλπ. Χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός (υπολογιστές, προγράμματα). Χρειάζεται ειδική συνεχή ενημέρωση.
Υπάρχουν επαγγελματίες (συνήθως πολύ ικανοί) που έχουν σπουδάσει το παιχνίδι αυτό και το παλεύουν όλη μέρα, κάθε μέρα, χρόνια πολλά και δεν τα καταφέρνουν πάντα. Γιατί βέβαια αν κάποιος κερδίσει, κάποιος άλλος θα χάσει.
Εχουν όμως βρει την λύση. Προτείνουν σε διάφορους (συνήθως άσχετους) περαστικούς να μπουν μέσα να τα βάλουν με τα τσακάλια.
Είναι κάπως όπως στο μποξ που ψάχνουν για τον μαλάκα που θα ανεβεί στο ρίγκ να τα βάλει με το θηρίο. Μόνο που εδώ τα θηρία είναι αγέλη ολόκληρη.
Αν τους κερδίσουν χαλάλι τους: μπορούν να πάρουν τα λεφτά και να φύγουν. Ή μπορούν να τα ξαναβάλουν με τα τσακάλια μέχρι να τα χάσουν όλα. Μετά μπορούν να φτιάξουν και σύλλογο ηλιθίων Ναί, υπάρχει τέτοιος σύλλογος, που προειδοποιεί τους φρέσκους ηλίθιους οι οποίοι όμως ως γνήσιοι ηλίθιοι τα ξέρουν όλα και δεν ακούνε κανένα.
Εσείς θα μπαίνατε να παίξετε? Οχι???
Τότε δεν έχετε επενδύσει ποτέ στο χρηματιστήριο. Δεν έχετε αγοράσει ποτέ μετοχές.

Σε διάφορες πόλεις υπάρχει ένα μεγάλο, πολυτελές, ωραίο κατάστημα που έχει και αυστηρούς κανόνες. Απαγορεύονται οι έξυπνοι. Αν κάποιος έχει την ικανότητα και την ευστροφία να τους δυσκολέψει στο παιχνίδι τους έτσι ώστε να μην είναι τελείως  σίγουρο ότι θα χάσει τα λεφτά του, τότε του απαγορεύουν την είσοδο.
Αν δε έχει μπεί ήδη και δεν είναι προφανής η βλακεία του τότε του ζητούν "ευγενικά" να τους αδιάζει την γωνιά.
Ελπίζω βέβαια ότι κανείς από τους αναγνώστες μου δεν έχει πατήσει το πόδι του σε Καζίνο.

Τελικά ο φόρος βλακείας αφορά μόνο στον τζόγο?? Μα όχι! Παρακολουθήστε με λίγο:

Υπάρχει ένα αγαθό που η αξία του κυμαίνεται τουλάχιστον 50% μέσα στην χρονιά. Επίσης κυμαίνεται 25% περίπου από τον φθηνότερο στον ακριβότερο προμηθευτή (εγώ αγοράζω από τον φθηνότερο, άλλοι όχι!!) Ολοι σχεδόν το αγοράζουμε με πάθος και ξοδεύουμε αρκετά λεφτά σε αυτό. Εγώ δίνω κάπου €2000 τον χρόνο.
Εχω ένα προμηθευτή. Όποτε δω ότι οι τιμές έχουν πέσει και το απόθεμα έχει λιγοστέψει, ελέγχω τις τιμές στην αγορά, τον παίρνω τηλέφωνο και αν εξακολουθεί να έχει χαμηλές τιμές του λέω να μου φέρει μια ποσότητα. Μου τα φέρνει, τον πληρώνω, και τέλος.
Έρχεται τώρα ένα τσακάλι και μου λέει:
Εχω ένα ανταγωνιστικό προϊόν. Θα σου το δίνω με 20% έκπτωση σε σχέση με αυτό που αγοράζεις τώρα. Με κάποιες μικρές προϋποθέσεις.

  1. Θα γίνεις συνδρομητής. Θα μου δίνεις ένα ποσό κάθε μήνα, είτε χρησιμοποιείς το προϊόν μου είτε όχι. (Ξέχασα να σας πως ότι το προϊόν το χρησιμοποιώ 3-4 μήνες τον χρόνο).
  2. Για να ξεκινήσεις να προμηθεύεσαι θα πρέπει να μου δώσεις ένα μεγάλο ποσό πριν σου επιτρέψω να αρχίσεις να αγοράζεις.
  3. Η έκπτωση 20% θα γίνεται σε κάποια τιμή που δεν θα γνωρίζεις και δεν θα μπορείς να ελέγξεις.
  4. Δεν θα μπορείς να προμηθεύεσαι όταν το προϊόν είναι φθηνότερο.
  5. Δεν θα μπορείς να προμηθεύεσαι από τον φθηνότερο αλλά μόνο από μένα που όπως είπαμε δεν θα μπορείς να ελέγξεις τις τιμές μου.
  6. Αν αγανακτήσεις και θες να ξαναγυρίσεις στους παλαιούς προμηθευτές θα σου κοστίσει πολύ.
Ελπίζω ότι ούτε και εσείς δεν έχετε εγκαταλείψει το πετρέλαιο για το φυσικό αέριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου