Χρεωκοπία

Ευτυχώς που μας φταίνε οι Γερμανοί γιατί κάποιος από μας, που δεν είναι τελείως ηλίθιος, θα έκανε τους βασικούς υπολογισμούς:

  • Η Ελλάδα δανείζεται από τις "αγορές" με επιτόκιο σχεδόν 4% πάνω από το επιτόκιο που δανείζεται η Γερμανία. Αυτό σημαίνει ότι πλησιάζουμε το 8% επιτόκιο δανεισμού.
  • Οι Έλληνες παίρνουν από τις καταθέσεις προθεσμίας 2.25%
  • Η Κυβέρνηση να αγνοήσει τις αγορές και να απευθυνθεί στους  Έλληνες καταθέτες, να τους δώσει ένα 4% που δεν το κερδίζουν ούτε στα καλύτερα όνειρα τους (ξέρετε, αυτά με τις ξεβράκωτες) και να αρχίζει να δανείζεται όσο και οι Γερμανοί, καλύτερα από τους Ιρλανδούς, Πορτογάλους, Ισπανούς, Ιταλούς κλπ.
  • Επίσης μπορεί να πει ότι το 14o μισθό, τα επιδόματα και τα υπόλοιπα δεν τα κόβει αλλά τα δανείζεται με επιτόκιο 4%.
Όλοι λοιπόν ενθουσιασμένοι και ευχαριστημένοι. Η κυβέρνηση δανείζεται όσο και η Γερμανία (ίσως και παρακάτω αν το ζορίσουν λίγο), οι Έλληνες αυγατίζουν τα λεφτά τους, κανείς δεν χάνει και όλοι κερδίζουν.
Μπορούμε και να είμαστε φίλοι με τις τουρίστριες εκ Γερμανίας που ίσως τελικά να μην είναι και τόσο κακές όσο φαίνονται εκ πρώτης.
Γιατί μα γιατί δεν το έχουν σκεφτεί οι εγκέφαλοι της κυβέρνησης???
Μήπως γιατί είμαστε όλοι ηλίθιοι και δεν το ξέρουμε?
Μήπως γιατί το πρόβλημα δεν είναι αυτό που μας λένε αλλά άλλο, μεγαλύτερο από το οποίο δεν θα ξεφύγουμε με μαγκιές? Μάλλον δηλαδή που δεν θα ξεφύγουμε καθόλου, αλλά λέμε!

Το πρόβλημα ξεκινάει από το 1981. Δυστυχώς για όσους από εμάς δηλώνουν αριστεροί ή κεντροαριστεροί ΔΕΝ ξεκινάει από τη δικτατορία, ΔΕΝ ξεκινάει από τον Καραμανλή (τον παλιό, όχι το συμμορίτη τον τελευταίο). Ξεκινάει από τον Ανδρέα.
Ο Ανδρέας όταν ήρθε στα πράγματα μοίρασε λεφτά (όπως μου λένε όλοι και θέλω να τραβήξω τα μαλλιά μου από την απελπισία για τη βλακεία των ανθρώπων).
Πώς, όμως, μοίρασε λεφτά αφού δεν είχε περίσσευμα?? Είχε ένα χρέος που με τα σημερινά μέτρα φαίνεται ασήμαντο, αλλά ήταν χρέος!
Δανείστηκε.
Είχε δύο επιλογές:

  1. Εσωτερικός Δανεισμός. Δανείζεται από τον έναν Έλληνα (5) τα δίνει στον άλλον (6). Μικρή ζημιά. Το χρήμα κυκλοφορεί στη χώρα, το κράτος παίρνει φόρους και όταν έρθει η ώρα να ξεχρεώσει, αυξάνει τη φορολογία (5) και επιστρέφει τα δανεικά (6). Ούτε γάτα ούτε ζημιά.
  2. Εξωτερικός Δανεισμός. Δανείζεται από το Γερμανό (3) και τα δίνει στον Έλληνα (6). Διπλό το κέρδος για το κόμμα που είναι στο γκουβέρνο. Όχι μόνο μοίρασε λεφτά (που δεν είχε) αλλά μεγάλωσε και το διαθέσιμο χρήμα στη χώρα. Ξαφνικά έχουμε όλοι περισσότερα χρήματα στα χέρια μας. Είμαστε κατενθουσιασμένοι με την ωραία κυβέρνηση που βρήκαμε. Και μοιράζει, και δεν λείπουν.
Τι προτίμησε ο Αντρίκος?? (όχι δεν μιλάω για τη Μιμή και τη Μαργαρίτα). Μιλάω για το δανεισμό.
Προτίμησε βέβαια τη δεύτερη λύση.
Οι Έλληνες είναι κατευχαριστημένοι. Τί κάνουν με το νέο άφθονο χρήμα? Μήπως το αποταμιεύουν? Μήπως το επενδύουν?
Μα τι λέτε?? Τώρα, που βρήκαμε το χρήμα? Να τα αυτοκίνητα (2) (γνωρίζω οικογένειες 4 ατόμων που είχαν πέντε και έξι αυτοκίνητα), να τα ρούχα (2) (ήταν η περίοδος που έγινε ντροπή να βάλεις δεύτερη φορά το ίδιο ρούχο) να οι εκδρομές στο εξωτερικό (2).
Μετά ήρθε ο Κοσκωτάς και βάλαμε άλλο μπελά. Τη διαφθορά. Η οποία ξεκίνησε από πάνω πάνω και έφτασε μέχρι κάτω κάτω.
Και ήρθε ο Μητσοτάκης να μας σώσει. Εδώ τα πράγματα έγιναν τόσο άγρια που ζαλίστηκαν και οι δικοί του (Σαμαράς). Θυμάστε την απόσυρση? Δώσανε κίνητρα για να φύγουν κεφάλαια από τη χώρα και να πάνε σε Ιαπωνία, Κορέα, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία κ.λπ. Για να μη μιλήσουμε για τον ΟΤΕ κ.λπ.
Ακόμη και αυτοί που είχαν καταλάβει τη ζημιά που είχε κάνει ο Αντρέας, πήγαν και τον ψήφισαν για να φύγει ο εξαποδός. Ο άνθρωπος (λέτε ?) φέσωσε σε τρία χρόνια σχεδόν όσα ο Αντρέας είχε φεσώσει σε οκτώ.
Μετά ο Σημίτης. Έβγαλε το μπλοκάκι του και μάζεψε λίγο τα πράγματα. Δεν μεγάλωσε το χρέος, αλλά δεν το μίκρυνε κιόλας. Έκανε όμως κάτι πρωτοφανέρωτο:
Επένδυσε. Τα δανεικά τα έκανε δρόμους, αεροδρόμια, λιμάνια. Έκανε όμως και ένα τεράστιο λάθος. Πήρε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εκεί ξεσάλωσαν οι δικοί του. Εκτός από τις κλοπές έφυγαν και τεράστια ποσά στο εξωτερικό.
Τέλος ο συμμορίτης ο Καραμανλής ο νεώτερος. Ο άνθρωπος κατάφερε το ακατόρθωτο. Πήρε μια χώρα σε υποφερτή κατάσταση, εκμηδένισε τον παραγωγικό μηχανισμό και κέρδισε 2 τριετίες (στην Ελλάδα η κυβέρνηση κάνει όποτε θέλει εκλογές και αυτό μας φαίνεται φυσιολογικό) με εξωτερικό δανεισμό.
Όπως έχουμε πει ο εξωτερικός δανεισμός έχει όλα τα καλά του Θεού. Χρήμα, πλούτο και λεφτά!
Γιατί δεν το συνεχίζει και ο Γεώργιος?
Γιατί (αυτό είναι το πρόβλημα με τον εξωτερικό δανεισμό) όλα τα καλά έχουν τέλος. Ήρθε η ώρα να γυρίσουμε τα δανεικά. Όχι τα εσωτερικά δανεικά που είναι εύκολο. Τα εξωτερικά που είναι δύσκολο.
Ο Γεώργιος είχε έρθει με τις καλύτερες προθέσεις. Ξεκίνησε δανειζόμενος (εξωτερικό δανεισμό) και μοιράζοντας χρήμα (θυμάστε εκείνο το επίδομα αλληλεγγύης? Ξέρω ανθρώπους με πολλαπλάσιο εισόδημα (όχι απλά μεγαλύτερο) από εμένα, που το πήρανε. 
Τον πήρανε είδηση οι αγορές, βάλανε κάτω τα νούμερα και είδαν ότι δεν έβγαινε. Αυτό σημαίνει μεγάλο κίνδυνο, άρα μεγάλο επιτόκιο (spread).
Εν κατακλείδι: Είναι η ώρα που ο σερβιτόρος (το παιδί) φέρνει το λογαριασμό. Ψάχνουμε τις τσέπες μας και το μόνο που βρίσκουμε είναι τα κλειδιά της BMW. 
Εκεί συνειδητοποιούμε ότι στη χώρα, τόσα χρόνια, μπαίνανε ως συνάλλαγμα μόνο τα λεφτά του Τουρισμού (κάτι λίγα), τα λεφτά των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (κάτι παραπάνω), και κυρίως τα λεφτά του εξωτερικού Δανεισμού.
Εξηγήστε μου τώρα (την ώρα του λογαριασμού) πού θα βρούμε το συνάλλαγμα για να επιστρέψουμε τα 350 δις που χρωστάει το κράτος?
Και μην ξεχνάτε ότι τη συνταγή την ακολούθησαν και οι Δημαρχέοι και τα Ταμεία και όλοι όσοι μπορούσαν. Η χώρα χρειάζεται κάπου χίλια δις συνάλλαγμα.

Αν σκέφτεστε τον τουρισμό, έχετε υπόψη για πόσους φραπέδες μιλάμε??

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου