Τα μέτρα της Ευροζώνης και το πιστόλι στο τραπέζι

Οι Ευρωπαίοι πήραν επιτέλους τα μέτρα που έπρεπε.
Οι Έλληνες πανηγυρίζουν και η ζωή συνεχίζεται.

Τί όμως έγινε πραγματικά? Ήταν ένας "έντιμος" συμβιβασμός? Ήταν μια δήλωση της Ευρωζώνης ότι θα μας καλύψει όταν το χρειαστούμε?

Τίποτα από όλα αυτά.
Η μεγαλύτερη είδηση ήταν ότι η μεγάλη καταστροφή, που κανείς (εκτός από τους γνωστούς-αγνώστους) δεν γνώριζε, ήταν ότι το Τραπεζικό σύστημα της χώρας ήταν στα πρόθυρα της καταστροφής. Η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα θα σταματούσε να δέχεται τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου (ως αναξιόπιστα) για ενέχυρο, με αποτέλεσμα να σταματούσε η χρηματοδότηση των Τραπεζών.

Τώρα δήλωσαν ότι μας δίνουν παράταση για άλλο ένα χρόνο, υπό τον όρο ότι δεν θα υποβιβασθούν άλλο και με υψηλότερα επιτόκια και μικρότερα ποσά δανεισμού. Το σημαντικό είναι ότι δεν θα υπάρχει παύση πληρωμών για τις Τράπεζες για ένα χρόνο ακόμη.

Πάμε τώρα για το Ελληνικό Κράτος. Τί πήρε?
Τίποτε.
Όταν η κατάσταση φτάσει στο αμήν (πολύ μεγάλα επιτόκια, αδυναμία δανεισμού κ.λπ.) τότε:

  • Παρακαλάμε τους Ευρωζωνούχους.
  • Αυτοί συσκέπτονται και αν συμφωνήσουν όλοι (απαξάπαντες) μας στέλνουν στο Νομισματικό Ταμείο (στο οποίο μπορούσαμε να πάμε και μόνοι μας).
  • Το Νομισματικό Ταμείο μας διατάσσει να πάρουμε διάφορα μέτρα (ορισμένοι αστείοι νομίζουν ότι  η Ευρωζώνη έχει την δυνατότητα να πάρει αποφάσεις για το τι θα κάνει το ΔΝΤ, και λένε ότι δεν θα ζητήσει μέτρα) τα οποία εμείς υλοποιούμε.
  • Το ΔΝΤ μας δίνει δάνειο με καλό επιτόκιο.
  • Οι της Ευρωζώνης μας δίνουν δάνειο στο διπλάσιο αυτού που μας έδωσε το ΔΝΤ αλλά για καμμία περίπτωση πάνω από ~15 μύρια και με χειρότερο επιτόκιο.
Η κυβέρνηση ενθουσιάστηκε! Γιατί??
Πολύ απλά, διότι τις προηγούμενες ημέρες μίλαγε για απελπιστική κατάσταση, κερδοσκόπους κ.λπ. με αποτέλεσμα όλος ο κόσμος να τρέχει στις Τράπεζες και να παίρνει ό,τι λεφτά του έχουν μείνει. Η κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή από το να είναι ενθουσιασμένη.

Τελικά μια τρύπα στο νερό??

2.5%: 
Αν το spread είναι πάνω από 250 μονάδες (2.5%) τότε κάναμε μια τρύπα στο νερό και πρέπει να προσφύγουμε στο ΔΝΤ το ταχύτερο δυνατό.
Αν είναι κάτω από 250 μονάδες τότε οι αγορές εκτίμησαν το κύρος του Έλληνα πρωθυπουργού και πιστεύουν ότι θα βάλει επιτέλους το διαβατήριο στην συρτάρι και θα ασχοληθεί με αυτά για τα οποία τον εκλέξαμε. Την διακυβέρνηση της ρημάδας της χώρας.

Τελικά οι Έλληνες για δεύτερη φορά εκλέγουν πρωθυπουργό που ΔΕΝ θέλει να κυβερνήσει. Ο Καραμάν Αλής στην Ραφήνα και ο Παπά Ανδρέας οπουδήποτε αλλού εκτός Ελλάδος.
Μήπως δεν την θέλουμε και εμείς αυτή την χώρα αλλά δεν το ξέρουμε??



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου