Ιθαγένεια στους Μετανάστες

Μεγάλο μπέρδεμα γίνεται με τους μετανάστες και την Ιθαγένεια. Δικαιούνται τα παιδιά των μεταναστών να παίρνουν ιθαγένεια? Δικαιούνται οι μετανάστες μετά από λίγα χρόνια να παίρνουν ιθαγένεια?

Ας δούμε τα πράγματα ψύχραιμα. Η απάντηση είναι καταρχήν ΟΧΙ.
Δεν υπάρχει τέτοιο δικαίωμα. Δεν προκύπτει από πουθενά και δεν θεωρείται αυτονόητο σε καμία χώρα. Είναι επιλογή κάθε χώρας αν και πως θα δίνει ιθαγένεια σε μετανάστες.

Σημαντική παράμετρος στην απόδοση της ιθαγένειας είναι η έννοια του έθνους:
Έθνος είναι μια ομάδα ανθρώπων που έχουν (ή νομίζουν ότι έχουν) κοινή ιστορία, γλώσσα, πολιτισμό.
Οι άνθρωποι που ανήκουν σε ένα έθνος έχουν συνήθως την εντύπωση ότι έχουν κοινά γονίδια, αλλά αυτό σπανίως ισχύει. Για να ισχύει αυτό θα πρέπει το έθνος να υπήρξε απομονωμένο για πολλές χιλιετίες.

Οι χώρες λοιπόν, δεν έχουν ενιαία πολιτική στο θέμα της ιθαγένειας. Χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες.
Αυτοκρατορίες (Περσική, Ρωμαϊκή, Βυζαντινή, Οθωμανική, Βρετανική κλπ).
Οι αυτοκρατορίες αποτελούνται από πολλά έθνη. Είναι λοιπόν σημαντικό γι'αυτές να υποτονιστεί η έννοια του έθνους και να υπερτονιστούν άλλες έννοιες όπως: "πολίτης της αυτοκρατορίας", θρησκεία, αυτοκράτορας-βασιλεύς κλπ.
Οι αυτοκρατορίες θα πολεμήσουν τα έθνη με όσα μέσα διαθέτουν γιατί είναι ο σπόρος της καταστροφής τους.
Οι αυτοκρατορίες θα δώσουν την ιθαγένεια σχεδόν αυτόματα σε όποιον βρεθεί στα εδάφη τους και με χαρά αν στα εδάφη αυτά ζει άλλο έθνος. Οι αυτοκρατορίες θα αναμίξουν, μετακινήσουν έθνη ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος.
Τέλος αν δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο, θα τα εξοντώσουν.
Πολυεθνικά κράτη (Αγγλία, Βέλγιο, Ρωσία, Κύπρος, Ισπανία, Ιράκ κλπ).
Αν μπορούν να αγνοήσουν τα έθνη που εμπεριέχονται, τότε το κάνουν. Τα ονομάζουν μειονότητες, ή Τούρκους των ορέων (κούρδοι) και προσπαθούν να τους αφομοιώσουν στην κυρίαρχη εθνότητα.
Η πολιτική για τους μετανάστες ποικίλει. Σίγουρα δεν δέχονται μετανάστες κοινής εθνικής καταγωγής με τις υποτελείς εθνότητες, αλλά δέχονται συνήθως τον οποιοδήποτε άλλον θέλει να εγκατασταθεί στα εδάφη των εθνοτήτων αυτών.
Τα κράτη αυτά σπανίως έως ποτέ δεν παραμένουν ενωμένα: Αγγλία-Ιρλανδία, Κύπρος, Γιουγκοσλαβία, Τσεχοσλοβακία κλπ
Κράτη σχηματισμένα από μετανάστευση (ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία).
Τα κράτη αυτά κάνουν μεγάλη προσπάθεια να δημιουργήσουν έθνος (The birth of a Nation). Δυστυχώς τα έθνη δεν γίνονται κατά παραγγελία. Είναι δύσκολη ιστορία και παίρνει εκατοντάδες χρόνια αν όχι χιλιάδες.
Οι χώρες αυτές δέχονται μετανάστες και δίνουν την ιθαγένεια σχετικά εύκολα αλλά με κανόνες. Μόνο αν τους συμφέρει και μόνο σε ανθρώπους που χρειάζονται. Επιχειρηματίες, μορφωμένους, δυναμικούς ανθρώπους. 
Εθνικά κράτη (Γαλλία, Γερμανία, Τσεχία).
Είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να πάρει ιθαγένεια σε εθνικό κράτος. Συνήθως προσπαθούν να συντηρήσουν την ομοιογένεια ως κόρη οφθαλμού. Ορισμένα έχουν κάνει την μαλακία στο παρελθόν για διάφορους λόγους (Γαλλία: αυτοκρατορία, Γερμανία: 2ος παγκόσμιος...) και το πληρώνουν ακριβά.
Η κοινή πολιτική όλων είναι να παίρνουν ένα μικρό σχετικά αριθμό μεταναστών οι οποίοι να μπορούν να αφομοιωθούν χωρίς να γκετοποιούνται και να δημιουργούν περιθωριακές ομάδες αντίθετες με την κυρίαρχη εθνότητα και κυρίως να μην δημιουργούν ξεχωριστά έθνη.
Αν αποτύχουν στην πολιτική της αφομοίωσης τότε είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οι επόμενες γενιές θα γνωρίσουν τον πόλεμο και την δυστυχία.
Μαλακισμένα κράτη (Ελλάδα)
Πρόκειται για Εθνικά κράτη που οι πρόγονοι τους άφησαν ένα αρκετά ομοιογενή πληθυσμό και παρόλα αυτά κατάφεραν:
Πάνω που είχαν ενοποιήσει όλα τα εδάφη που κατοικούσαν πληθυσμοί του έθνους τους, να βάλουν αρχηγό (βασιλιά) ένα γελοίο ξένο που έκρινε ότι ήθελε και τα εδάφη που κατοικούσαν άλλα έθνη με αποτέλεσμα να καταστραφούν.
Να χωριστούν στα δύο και να πολεμήσουν μεταξύ τους γιατί το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού οραματίστηκε να κάνει τη χώρα κάτι σαν την Αλβανία του Χότζα.
Να χρεώσουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους για να καλοπερνούν και να θυμώνουν με τους δανειστές τους γιατί δεν συνεχίζουν να τους δανείζουν επ' άπειρον.

Τα μαλακισμένα λοιπόν, κράτη έχουν την εντύπωση ότι είναι αυτοκρατορίες (ενώ στην πραγματικότητα είναι απλώς μαλάκες). Ετοιμάζονται να δώσουν ιθαγένεια σε πληθυσμούς με ελάχιστη πιθανότητα αφομοίωσης γιατί είναι τελείως ξένοι με την δική τους αντίληψη (αν και δεν είναι πάντα κακό αυτό, στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι).
Τα παιδιά εκτός από το να επιστρέφουν τα χρέη των πατεράδων τους (και των μανάδων) θα πρέπει ταυτόχρονα να αντιμετωπίζουν εσωτερικές εχθρικές μειονότητες που θα συντάσσονται ευκολότερα με τους παραδοσιακούς εχθρούς (μουσουλμάνους).


Εν ολίγοις: Οι μουσουλμάνοι που θα πάρουν την ιθαγένεια ΔΕΝ θα αφομοιωθούν ΠΟΤΕ. Σε κάποια χρόνια η Ελλάδα θα γίνει κάτι σαν την Βοσνία - Ερζεγοβίνη και οι Έλληνες ηγέτες θα είναι στα δικαστήρια σαν το Κάρατζιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου