Οι κερδοσκόποι και η βοήθεια

Αγανακτούμε όλοι που βλέπουμε τους κερδοσκόπους να εκμεταλλεύονται την χώρα μας στις δυσκολίες τους και δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί οι Ευρωπαίοι δεν μας βοηθάνε στην δύσκολη στιγμή μας. Και κυρίως δεν καταλαβαίνουμε γιατί οι Γερμανοί έχουν αντιρρήσεις και δεν αφήνουν τους άλλους Ευρωπαίους να μας βοηθήσουν!


  • Έτσι και εμείς θα αποφασίσουμε να αγνοήσουμε τους κερδοσκόπους και να δανειζόμαστε μόνο από τους καλούς δανειστές (αυτούς που δεν ενδιαφέρονται για το κέρδος). 
  • Επίσης θα το κρατήσουμε για την κακή συμπεριφορά των Γερμανών και την επόμενη φορά που θα είναι αυτοί σε δύσκολη θέση και ζητήσουν βοήθεια, τότε εμείς δεν θα τους την δώσουμε. 
  • Τέλος θα πάρουμε βοήθεια από τους άλλους (καλούς) Ευρωπαίους (Γάλλους κλπ) και όχι τους κακούς Γερμανούς.


Ή μήπως δεν είναι ακριβώς έτσι???

Σε όλο τον κόσμο έχει στηθεί ένας μηχανισμός που όλα τα κράτη δανείζονται όταν χρειάζονται κεφάλαια.   Ο μηχανισμός αυτός είναι κατανεμημένος (συμμετέχουν όλοι από παντού για να δανείζουν και να δανείζονται - αυτός που χρωστάει σήμερα τα περισσότερα είναι η ΗΠΑ ~$14 τρις) και έχει μια απλή λογική:

  • Όποιος κάνει μαλακίες πληρώνει μεγαλύτερο επιτόκιο. 
  • Όποιος δανείζεται για να κάνει την καλύτερη Eurovision στην χώρα του πληρώνει μεγαλύτερο επιτόκιο.
  •  Όποια κυβέρνηση με το που αναλαμβάνει σε μια καταχρεωμένη χώρα δίνει "επίδομα αλληλεγγύης" σε όλους τους φοροφυγάδες (αυτούς που η φορολογική δήλωση τους έχει μικρά ποσά) πληρώνει μεγάλο επιτόκιο. 
  • Όποια κυβέρνηση σε μια χώρα που δεν παράγει αυτοκίνητα, δίνει κίνητρα για καινούργια και μεγάλα αυτοκίνητα πληρώνει μεγαλύτερο επιτόκιο. 
  • Όποιος είναι σοβαρός και δανείζεται για να επενδύσει στην ανάπτυξη του πληρώνει μικρότερο επιτόκιο.
  • Όποιος χρωστάει λίγα πληρώνει λίγα.

Ερχόμαστε λοιπόν ως Έλληνες και ζητάμε το πολύ απλό:
"Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε μαλακίες αλλά αντίθετα με τους άλλους μαλάκες θέλουμε χαμηλά επιτόκια". Ή τέλος πάντων να έχουμε τα επιτόκια που έχουν οι άλλοι Ευρωπαίοι που είναι λιγότερο μαλάκες.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες κάνουν και αυτές την μαλακία τους όποτε τους προκύπτει. Σκέφτονται λοιπόν: Να ζητήσουμε από την Γερμανία να βοηθήσει την Ελλάδα ώστε να μπορούμε και εμείς να ζητήσουμε αμέσως μετά βοήθεια.
Είναι βέβαια προφανές ότι όλοι θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα αφού η Γερμανία θα βάλει το χέρι στην τσέπη και όχι οι ίδιοι.
Είναι βέβαια προφανές ότι οι Γερμανοί δεν θέλουν να ακούσουν για βοήθεια αφού αυτό θα σημαίνει ότι έτσι ανοίγουν τους ασκούς του Αιόλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου